Sunday, 29 October 2017

RESIPI BONDA : UDANG MASAK LEMAK CILI PADI

Bismillah. Assalammualaikum. 

Apa khabar semua, mudah mudahan sentiasa sihat selalu. Maklum lah sekarang ini musim hujan, jadi jangan lupa bawa payung dan baju hujan siap siap okeh. :)

Hari hujan macam sekarang ini, Omi nak kongsi resepi yang pedas sikit; udang masak lemak cili api. Senua resipi yang Omi belajar ini hasil tunjuk ajar arwah Mama. Terima kasih untuk para ibu yang mengasuh dan mendidik anak-anak tanpa jemu.

Al-Fatihah buat Mama dan insan tersayang yang telah pergi mendahului kita. 

Ok,sekarang jom masak! HE.HE.HE.


Bahan-bahan :-
7 ekor udang kertas - boleh ganti dengan apa sahaja bahan basah yang korang suka :)

Bahan kisar;
1/2 biji bawang besar*
3-4 biji bawang putih*
10 biji cili padi
2 inch kunyit hidup
1 inch halia
2 s/b cili kisar*



Tips : 
Kalau masak lemak cili padi cara orang NEGERI SEMBILAN, bahan yang bertanda (*) tak perlu dimasukkan. Cuma Omi suka bubuh sikit.

Rencah lain;
2-3 cawan santan
2 batang serai - dititik
Daun kunyit - dimayang halus
Asam keping
Garam
Sedikit air
MInyak


Tips : 
Daun kunyit perlu dibuang batang di tengah tengah daun, untuk elak rasa pahit dalam masakan.

Bahan-bahan :-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.
  2. Masukkan santan, serai, asam keping dan kacau sentiasa. Untuk elakkan santan daripada berketul ketul.
  3. Tambahkan sedikit air jika perlu. Setelah kuah mendidih, masukkan udang dan biarkan hingga masak.
  4. Setelah itu perasakan dengan garam dan bahan perasa. Jika kuah korang sedikit pedas, boleh lah masukkan sedikit gula.
  5. Setelah masak, taburkan daun kunyit dan boleh diangkat.





Selamat mencuba! :)




RESIPI BONDA : TAUGEH GORENG DENGAN KUCHAI

Bismillah. Assalammualaikum. 

Kali ini Omi nak kongsi resipi taugeh goreng yang ringkas. Sepertimana yang kita tahu, taugeh adalah antara sayur yang memberi manfaat terhadap kesihatan. Antaranya; taugeh mempunyai estrogen semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis.

Manfaat estrogen;
  • Meningkatkan kepadatan dan susunan tulang
  • Mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)
Dan banyak lagi sebenarnya manfaat sayur taugeh ini. :) Jadi kepada yang kurang suka taugeh bolehlah mula makan, kalau kena cara masaknya, pasti sedap.


Bahan-bahan :-
Taugeh - dibasuh dan dibuang salutan hijau, toskan
Kucai - dibasuh dan dipotong 1 inch/2 ruas jari




Bahan tumbuk;
1/2 biji bawang besar - boleh juga ganti bawang merah 3 biji
3 ulas bawang putih
Sedikit udang kering/ikan bilis
Bahan rencah;
Bebola ikan (Fishball) - dibelah dua
Sedikit udang basah - boleh ganti isi ayam
1-2 biji cili besar - dihiris
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap cair
Garam dan sedikit perasa tambahan
Cara memasaknya :-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk dan gorengkan sehingga naik bau.
  2. Masukkan bebola ikan gorengkan sebentar kemudian masukkan udang basah, sos tiram, garam dan bahan perasa, kacau sebatikan.
  3. Masukkan pula taugeh, daun kucai & cili merah, kacaukan supaya bahan-bahan tadi sebati. Setelah itu masukkan sedikit kicap cair.
  4. Gaulkan hingga sebati dan boleh diangkat. Tidak perlu terlalu lama, agar sayur kekal segar dan tidak terlalu layu.


Petua arwah Mama Omi : Boleh taburkan sedikit gula ketika menggoreng sayur, membantu mengekalkan kesegaran sayur yang dimasak. :)

Selamat mencuba guys! 

RESIPI BONDA : IKAN BAWAL MASAK ASAM PEDAS

Bismillah. Assalammualaikum. 

Berkurun lamanya Omi tak 'update' blog. Jadi hari ini Omi nak kongsi cara masak asam pedas ala Johor yang mudah dan InsyaALLAH sedap.


Bahan-bahan :-
1/2 ekor ikan bawal hitam (nak guna ikan lain pun boleh)

Bahan kisar;
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inch kunyit hidup
1 inch halia
1 senduk cili kisar
Sedikit belacan



Bahan kuah;
Daun kesum
Bunga kantan (1 kuntum-belah 2)
1 sudu lada hitam
Air asam jawa (Bancuh 1 sudu asam jawa + sedikit air)

Cara memasak :-
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
  2. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan lada hitam. Tunggu hingga kuah mendidih.
  3. Selepas kuah mendidih, masukkan pula ikan. Agak-agak ikan dah masak, masukkan pula daun kesum dan bunga kantan.
  4. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa sebelum ditutup apinya.


Ok. Dah siap, selamat mencuba! :)














'GOODBYE SALE' : SELAMAT TINGGAL TERFAKTAB MEDIA

Bismillah. Assalammualaikum. Untuk sharing malam ini, Omi nak buat satu hebahan dan makluman buat kaki buku sekalian. Dengan perasaan...