Bismillah. Assalammualaikum.
Hidangan ini Mama Omi selalu masak bila hujung minggu. Omi dulu sebenarnya tak berapa minat untuk memasak, HAHAHA...setiap kali nak masuk dapur mesti Mama kena panggil dulu, baru lah nak datang. Maklum lah budak budak kheenn~~~
Alhamdulillah, berkat hasil didikan Mama, Omi makin mahir dalam seni memasak. :) Berkat hari hari kena panggil masuk dapur sebenarnya. Sekarang bila dah bersuami, baru lah terasa betapa besarnya jasa arwah Mama. Sob sob sob......
Ok. Hari ini Omi nak kongsi cara masak Nasi Ayam yang super duper sedap.
Bahan-bahan :-
A. Lauk Ayam
- 6-7 ketul ayam
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 2 inch halia - ditumbuk
- Sedikit sos tiram
Cara memasak :-
- Perapkan ayam dengan bahan tumbuk tadi buat seketika. (15-20 minit)
- Setelah itu didihkan air, (agak agak ayam tenggelam) dan masukkan ayam yang telah diperap tadi.
- Rebuskan ayam sehingga separuh masak. Selepas itu, boleh diangkat dan ditoskan.
- Air rebusan ayam tadi disimpan untuk digunakan dalam step seterusnya.
B. Bahan Perapan Ayam
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inch halia - ditumbuk
- Sedikit madu
- 1 s/b kicap pekat
- Sedikit kicap cair
- 1 s/b sos tiram
- Sedikit minyak bijan
- Garam
- Gula
Cara memasak :-
- Perapkan ayam dengan bahan-bahan tadi selama lebih kurang 30 minit.
- Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam.
- Setelah itu boleh diangkat dan ditoskan.
*Daun salad sebagai hiasan dan ulaman :)
C. Nasi Ayam
- 5 cawan beras
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inch halia - ditumbuk
- 3 s/b butter
- Sedikit air rebusan ayam
- Garam
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 batang kayu manis
- 2 batang serai - dititik
- 2-3 helai daun pandan
Cara memasak :-
- Basuh beras, toskan dan masukkan ke dalam rice cooker. Tambahkan air rebusan ayam tadi ikut sukatan memasak beras jenis yang korang gunakan.
- Jika air rebusan ayam tadi tak cukup, boleh ditambah air biasa.
- Di dalam kuali, tumis butter bersama bawang putih dan halia yang ditumbuk, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.
- Setelah agak naik bau, tutup api dan curah bahan tumisan tadi ke dalam periuk nasi. Masukkan juga serai, daun pandan dan secubit garam.
D. Kuah Cili
- 5 biji cili besar (merah)
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji tomato
- 2 s/b cuka
- 2 s/b gula
- Secubit garam
- Sedikit sos tiram
- Sedikit belacan
Cara memasak :-
- Kisar semua bahan di atas dengan sedikit air rebusan ayam. Masak di dalam kuali buat seketika hingga kuah kelihatan likat. Masukkan juga gula dan secubit garam.
E. Sup Ayam
- Beberapa ketul isi ayam - dipotong kecil
- 1 biji bawang besar - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inch halia - ditumbuk
- 2 s/b rempah sup
- 1-2 biji kentang - dibelah 4
- Rempah 3 sekawan - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
- Sedikit daun sup dan daun bawang
Cara memasak :-
- Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk tadi beserta rempah 3 sekawan.
- Setelah naik bau, masukkan ayam beserta rempah sup, hirisan kentang dan air rebusan ayam/air biasa.
- Setelah kentang empuk, masukkan secubit garam dan bahan perasa.
- Masak hingga kuah agak mendidih dan setelah masak, boleh dihidang dengan ditabur daun sup dan daun bawang yang dihiris halus.
*Setelah siap boleh ditambah hirisan timun dan tomato sebagai ulam ulaman.
Selamat mencuba guys....!