Sunday, 29 October 2017

RESIPI BONDA : UDANG MASAK LEMAK CILI PADI

Bismillah. Assalammualaikum. 

Apa khabar semua, mudah mudahan sentiasa sihat selalu. Maklum lah sekarang ini musim hujan, jadi jangan lupa bawa payung dan baju hujan siap siap okeh. :)

Hari hujan macam sekarang ini, Omi nak kongsi resepi yang pedas sikit; udang masak lemak cili api. Senua resipi yang Omi belajar ini hasil tunjuk ajar arwah Mama. Terima kasih untuk para ibu yang mengasuh dan mendidik anak-anak tanpa jemu.

Al-Fatihah buat Mama dan insan tersayang yang telah pergi mendahului kita. 

Ok,sekarang jom masak! HE.HE.HE.


Bahan-bahan :-
7 ekor udang kertas - boleh ganti dengan apa sahaja bahan basah yang korang suka :)

Bahan kisar;
1/2 biji bawang besar*
3-4 biji bawang putih*
10 biji cili padi
2 inch kunyit hidup
1 inch halia
2 s/b cili kisar*



Tips : 
Kalau masak lemak cili padi cara orang NEGERI SEMBILAN, bahan yang bertanda (*) tak perlu dimasukkan. Cuma Omi suka bubuh sikit.

Rencah lain;
2-3 cawan santan
2 batang serai - dititik
Daun kunyit - dimayang halus
Asam keping
Garam
Sedikit air
MInyak


Tips : 
Daun kunyit perlu dibuang batang di tengah tengah daun, untuk elak rasa pahit dalam masakan.

Bahan-bahan :-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan naik bau.
  2. Masukkan santan, serai, asam keping dan kacau sentiasa. Untuk elakkan santan daripada berketul ketul.
  3. Tambahkan sedikit air jika perlu. Setelah kuah mendidih, masukkan udang dan biarkan hingga masak.
  4. Setelah itu perasakan dengan garam dan bahan perasa. Jika kuah korang sedikit pedas, boleh lah masukkan sedikit gula.
  5. Setelah masak, taburkan daun kunyit dan boleh diangkat.





Selamat mencuba! :)




No comments:

Post a Comment

'GOODBYE SALE' : SELAMAT TINGGAL TERFAKTAB MEDIA

Bismillah. Assalammualaikum. Untuk sharing malam ini, Omi nak buat satu hebahan dan makluman buat kaki buku sekalian. Dengan perasaan...