Sunday, 29 October 2017

RESIPI BONDA : IKAN BAWAL MASAK ASAM PEDAS

Bismillah. Assalammualaikum. 

Berkurun lamanya Omi tak 'update' blog. Jadi hari ini Omi nak kongsi cara masak asam pedas ala Johor yang mudah dan InsyaALLAH sedap.


Bahan-bahan :-
1/2 ekor ikan bawal hitam (nak guna ikan lain pun boleh)

Bahan kisar;
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inch kunyit hidup
1 inch halia
1 senduk cili kisar
Sedikit belacan



Bahan kuah;
Daun kesum
Bunga kantan (1 kuntum-belah 2)
1 sudu lada hitam
Air asam jawa (Bancuh 1 sudu asam jawa + sedikit air)

Cara memasak :-
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
  2. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan lada hitam. Tunggu hingga kuah mendidih.
  3. Selepas kuah mendidih, masukkan pula ikan. Agak-agak ikan dah masak, masukkan pula daun kesum dan bunga kantan.
  4. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa sebelum ditutup apinya.


Ok. Dah siap, selamat mencuba! :)














No comments:

Post a Comment

'GOODBYE SALE' : SELAMAT TINGGAL TERFAKTAB MEDIA

Bismillah. Assalammualaikum. Untuk sharing malam ini, Omi nak buat satu hebahan dan makluman buat kaki buku sekalian. Dengan perasaan...