Bismillah. Assalammualaikum.
Berkurun lamanya Omi tak 'update' blog. Jadi hari ini Omi nak kongsi cara masak asam pedas ala Johor yang mudah dan InsyaALLAH sedap.
Bahan-bahan :-
1/2 ekor ikan bawal hitam (nak guna ikan lain pun boleh)
Bahan kisar;
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inch kunyit hidup
1 inch halia
1 senduk cili kisar
Sedikit belacan
Bahan kuah;
Daun kesum
Bunga kantan (1 kuntum-belah 2)
1 sudu lada hitam
Air asam jawa (Bancuh 1 sudu asam jawa + sedikit air)
Cara memasak :-
- Panaskan minyak, masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
- Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan lada hitam. Tunggu hingga kuah mendidih.
- Selepas kuah mendidih, masukkan pula ikan. Agak-agak ikan dah masak, masukkan pula daun kesum dan bunga kantan.
- Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa sebelum ditutup apinya.
Ok. Dah siap, selamat mencuba! :)
No comments:
Post a Comment