Bismillah. Assalammualaikum.
Omi ingin mulakan posting hari ini dengan doa yang baik buat saudara kita di Penang yang sedang menghadapi ujian banjir. Semoga kalian diberikan kekuatan, kesabaran dan redha terhadap bencana alam ini, mudah mudahan Allah menggantikan sesuatu yang lebih baik buat kalian.
Aamiin ya Rabbal Alamiin.
Untuk resipi kali ini, Omi nak kongsi cara nak buat roti sardin gulung yang ringkas. Dulu zaman bujang, kalau lapar tengah malam inilah yang selalu Omi masak (selain mee maggie...HA.HA.HA...)
Bahan-bahan :-
6 keping roti (Omi guna roti Gardenia - digelek nipis)
1 tin sardin - ikannya dilecek bersama sos sardin
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 biji cili besar - dihiris
1 biji limau nipis - dibuang biji
2 s/b cili kisar
Beberapa keping keju 'Chesdale'/Butter - tak nak letak pun boleh
1 biji telur - dipukul sedikit kembang
Cara Memasak :-
- Panaskan minyak, tumis bawang merah sehingga wangi dan masukkan cili kisar.
- Setelah tumisan cili agak masak, masukkan ikan sardin yang telah dilecek dan kacau rata sehingga masak.
- Masukkan hirisan cili besar, perahan air limau dan sedikit garam.
- Setelah bahan inti masak, angkat dan ketepikan.
- Ambil roti, lapiskan dengan kepingan Chesdale (Omi belah 2) dan letakkan inti sardin, lalu roti digulung. Hujung roti ditekan sedikit dengan garfu.
- Setelah siap semua, panaskan minyak, celupkan gulungan roti sardin tadi dengan telur yang telah dipukul.
- Goreng seketika dan toskan. Sedia dihidang bersama minuman kegemaran korang. 😊 Jangan lupa sos cili...!
Nota : Boleh juga dijadikan hidangan ketika bersarapan.
No comments:
Post a Comment